دنیای شگفت انگیز و زیبای مرجان ها ویژگی ها و خصوصیات منحصر به فرد خود را دارد.  مرجان ها از نظر نیاز نوری متفاوت هستند. بعضی از نمونه های آن مانند آکروپوراها نیاز نیاری بالایی دارند، اما بسیاری از انواع مرجان سازگار با نور کم  هستند و نیاز نوری کم و متوسطی دارند. تغییر رنگ مرجان ها به مقدار نوری که دریافت می کنند وابسته است.  سلول هایموجود در بافت مرجان ها متفاوت است و دریافت نور متفاوتی نیز دارند که  همین دلیلی برای  تغییر رنگ آنها می باشد.

مرجان های با نیاز نوری پایین برای نگهداری در فضاهای خاص  با دریافت نور کم مناسب هستند. بسیاری از علاقمندان از این نمونه مرجان ها به  دلیل شرایط نگهداری راحت تر نسبت به نمونه های دیگر و مقاومت بالا و آسیب پذیری کم آنها علاقمند هستند.  

مرجان کم نور

چرا مرجان ها به نور نیاز دارند؟

مرجان های  موجوداتی زنده هستند و برای رشد و بقای خود به غذا نیاز دارند. نمونه های مختلف از روش های اتوتروف و هتروتروف به تولید و تامین غذای مورد نیاز خود می پردازند. در نمونه های اتوتروف که از طریق فتوسنتز غذای خود را تامین می کنند ارگانیسم های کوچکی به نام زوگزانتلا وجود دارد که با مرجان رابطه همزیستی برقرار می کند.

در مرجان سازگار با نور کم این موجود تک سلولی در داخل بافت پلیپ قرار می گیرد و انرژی نورانی دریافت شده را از روش فتوسنتز به قند تبدیل می کند. قند تولید شده بخشی از نیاز غذایی مرجان را برطرف می کند. به همین دلیل مرجان ها  برای ادامهحیات به  نور نیاز دارند که  بر اساس نوع متفاوت آنها نیاز نوری نیز متفاوت خواهد بود.مرجان کم نورویژگی نور مناسب برای رشد مرجان ها

از آنجا که کیفیت نور مورد استفاده برای مرجان ها در رنگ و کیفیت آنها تاثیرگذار است. انتخاب نور متناسب با طبیعت هر مرجان نیز اهمیت پیدا می کند.

  • نور مورد استفاده باید ترکیب نور طبیعی و نور uv باشد.
  • تجهیزات تولید نور انتخاب شده متناسب با اندازه و فضای محل نگهداری مرجان ها باشد.
  • از روشن و خاموش کردن همزمان  سیستم روشنایی خودداری کنید زیرا باعث ایجاد استرس در محیط می شود.
  • مقدار نور مناسب مرجان ها 1 تا 2 وات به ازای هر 1 لیتر است.( این مورد با توجه به  نوع مرجان ها متفاوت است).
  • با استفاده از تایمر و لامپ های اکتینیکیک زمان بندی مناسب برای دریافت نور توسط مرجان ها ایجاد کنید.
  • از لامپ های 2000 کلوین به عنوان تنها منبع نورانی استفاده نکنید.
  • برای آکواریوم هایی با عمق 50 سانتی متر و کمتر و حجم 200 لیتر از ترکیب لامپ فلورسنت و HOT5 استفاده کنید.
  • اگر مجبور به استفاده از لامپ های 140000 کلوین و کمتر برای تامین نور هستید، بخشی از نور فلورسنت دارای رنگ صورتی باشد.

ماشروم ها

یکی از انواع مرجان سازگار با نور کم ماشروم ها هستند. این نمونه از مرجان های قارچی بسیار مناسب مناطق کم نور می باشند. تنوع رنگ و نژاد آنها بسیار گسترده است و مقاومت بالایی دارند. افراد مبتدی به خوبی از عهده نگهداری این نمونه بر می آیند.  برای نگهداری ماشروم ها شدت جریان آب پایین تا متوسط کافی است.مرجان کم نور

مرجان همر

مرجان همر یک مرجان با طیف های رنگی خاص است که همین تنوع رنگ باعث شده است تا علاقمندان زیادی را به  سمت خود جلب کند. رنگ های قهوه ای مایل به قرمز وسبز مایل به قهوه ای آن بیشتر از نمونه های دیگر است. جریان آب محیط نگهداری این مرجان متوسط است و نور دهی متوسط و مناسبی را نیاز دارد. تغییر رنگ مرجان ها می تواند بهمیزان نور دریافتی توسط این مرجان ها  وابسته باشد.

نکته: این نمونه از مرجان ها نباید در معرض نور شدید  متال هالیدها قرار بگیرند. نور شدید باعث می شود تا پولیپ های مرجان آسیب ببینند و مرجان را دچار بیماری ژله قهوه ای نماید.

نکته: این نوع از مرجان نیز باید در فاصله مناسبی از دیگر مرجان ها قرار بگیرد.  

مرجان همر اختاپوس

این نوع از مرجان ها نیز نیاز نوری کمی دارند، در نور متوسط و پایین رشد مناسبی دارند. اما باید توجه  داشته باشید که مرجان همر اختاپوس حالت تهاجمی دارد  و باید در فاصله مناسبی از دیگر مرجان ها در آب قرار گیرد.

مرجان سارکوفیتون

برای افرادی که علاقمند به نگهداری مرجان ها و ماهی های خاصی مثل دلقک ماهی هستند، این نمونه مرجان جایگزین مناسبی برای شقایق که محل زندگی دلقک ماهی ها  است، می باشد. برای نگهداری از این مرجان ها نور متوسط و جریان پایین آب کافی است. مقاومت سارکوفیتون ها در مقابل تغییر شرایط زیاد است و نسبت به نمونه های دیگر کمتر آسیب می بینند.

نکته : با وجود بالا بودن مقاومت این نوعمرجان ها باید پارامترهای مهمی در آب از جمله نیترات، آمونیاک، میزان شوری و دما به دقت بررسی شود. سارکوفیتون به این پارامترها واکنش نشان می دهد و در بین مرجان ها به مرجان دارای سیستم آلارم شهرت دارد.  

مرجان درخت کنیا

مرجان درخت کنیا

یکی از انواع مرجان سازگار با نور کم مرجان درخت کنیا است که با نام کلت کنیا هم شناخته می شود. از مهمترین خصوصیات  این نمونه مرجان توانایی رشد و تکثیر در تمام شرایط نوری است. مقاومت بالایی دارد و در نور متوسط و جریان آب متوسط به خوبی رشد می کند.

نتیجه گیری 

مرجان ها یکی از انواع مخلوقات زیبا و جذابی هستند که  علاقمندان زیادی در بین دوستداران محیط آبی به خود اختصاص داده اند. در این میان نمونه هایی از مرجان سازگار با نور کم موجود هستند. استفاده از این مرجان ها به دلیل شرایط راحت تر نگهداری و مقاومت مناسبی که در مقابل تغییرات محیطی دارند بسیار مورد توجه  است. با انتخاب نور مناسب می توانید طیف های زیبایی از رنگ را در مرجان ها مشاهده کنید. اگر از افراد مبتدی و علاقمند به دنیای مرجان ها هستید توصیه می شود در ابتدا نمونه هایی با نیاز نوری کم را انتخاب کنید.