جلبک های موجود در آکواریوم، ممکن است بزرگترین مزاحم برای هر مخزن دار باشند، چه در یک آکواریوم عمومی کلاسیک، یک منظره آبی، یک آکواریوم بیوتوپ یا در مخازن پرورش ماهی باشند. هنگامی که با هجوم جلبک ها مواجه می شوند، بسیاری از آکواریوم داران، به سادگی این سرگرمی زیبای خود را کنار می گذارند. با این حال، راه های خوبی برای کنترل جلبک آکواریوم، مبارزه با این آفات یا جلوگیری از گسترش آنها وجود دارد.
جلبک آکواریوم چیست؟
اصطلاح جلبک، را به عنوان اصطلاحی جامع، در خصوص بسیاری از موجودات مختلف به کار می برند. تمام گیاهانی که به خزه ها و شاخک ها یا گیاهان عالی که به سرخس ها و گیاهان دانه دار تعلق ندارند، جزو جلبک ها طبقه بندی می شوند.
در میان آنها، موجودات تک سلولی میکروسکوپی و اشکال نخ مانند و همچنین جلبک های به اصطلاح ماکروسکوپیک مانند جلبک های دریایی را نیز مشاهده خواهید کرد که طول برخی از آنها تا 60 متر می رسد. اما باید در نظر داشت که خارج از موضوع جلبک آکواریوم، برای زندگی روی زمین، جلبک ها بسیار مهم هستند.
درست مانند میکروب ها، یعنی ویروس ها، باکتری ها و سایر میکروارگانیسم ها، کوچک ترین شکلهای جلبک نیز در محیط ما وجود دارند. برخی از جلبک ها به طور غیرفعال در هوا شناور هستند، تا به مکان های جدیدی برای سکونت برسند. برای آکواریوم، این بدان معنی است که حضور همه جانبه آنها باعث می شود تا آکواریومی کاملاً عاری از جلبک، عملاً غیرممکن باشد.
انواع جلبک
در اینجا به معرفی انواع جلبک آکواریوم می پردازیم:
جلبک فرچه ای / خوشه ای سیاه (BBA)
جلبک های خوشه ای سیاه یا جلبک های فرچه ای، به طور معمول به حالت بوته رشد می کنند و از رشته های کوتاه و متراکم زیادی تشکیل می شوند. آنها از یک نقطه مشترک رشد کرده و همین فرم آنها را شبیه یک برس کوچک می کند.
رنگ آنها ممکن است از سبز تیره تا خاکستری یا سیاه تیره متفاوت باشد. این جلبک آکواریوم، دقیقاً مانند جلبک های استاغورن، روی تجهیزات، نمای سخت و حاشیه برگ های گیاهان، به صورت کند رشد میکنند. در آنجا آنها کاملاً محکم لنگر می زنند و حذف کامل آنها به صورت مکانیکی تقریباً غیرممکن است.
جلبک سبز - آبی (BGA، جلبک چسبناک یا سیانو باکتر)
از دیدگاه بیولوژیکی، این پوششهای لزج و سبز آبی اصلا جلبک نیستند، بلکه سیانوباکتر یا باکتری های آبی می باشند. آنها این قابلیت را دارند تا همانند گیاهان فتوسنتز کنند و همواره از بوی بد و قوی که دارند، قابل شناسایی هستند. اغلب می توانید این جلبک آکواریوم را در روی شیشه آن پیدا کنید.
انواع مختلفی از BGA وجود دارند، برخی در آب شناور هستند که به عنوان مثال می توان به برخی از گونه های جنس Microcystis اشاره کرد یا برخی که تودههای ژلاتینی را روی زمین مرطوب تشکیل می دهند که از گونه Nostoc می باشند.
با این حال، در آکواریوم ها، سیانوباکتری ها را بهعنوان پوشش های سبز تیره، آبی-سبز تا تقریباً سیاه روی گیاهان آبزی، تزئینات یا زیرلایه میشناسیم. این جلبک آکواریوم، هنگام لمس، احساس لزجی دارد، بنابراین گاهی اوقات جلبک لجن نامیده می شود.
بوی تند منحصر به فرد آنها مشخص است که بوی آن را می توان به عنوان گند یا خاکی توصیف کرد. اغلب جلبک های لجن، متعلق به جنس Oscillatoria (سیانوباکتری های رشته ای) هستند. جمعیت های کوچک، به عنوان نمونه در حاشیه بین زیرلایه و شیشه جلو در آکواریوم ها، کاملا طبیعی هستند و دلیلی برای ناراحتی ندارند.
جلبک قهوه ای
جلبک آکواریوم قهوه ای را Bacillariophyceae نیز می نامند. آنها اغلب پوشش های قهوه ای رنگی را تشکیل می دهند که تمام سطوح آکواریوم را می پوشاند. این جلبک ها، به دلیل رنگشان جلبک های قهوه ای نامیده می شوند، اما این کاملاً صحیح نیست، زیرا جلبک های قهوه ای واقعی گروه متفاوتی هستند که منحصراً در آب های دریایی یافت می شوند.
اغلب، دیاتوم ها در طول چند هفته اول زندگی یک آکواریوم جدید تشکیل می شوند و در بیشتر موارد، همان طور که ایجاد شده اند، به تنهایی پیش می روند. دیاتوم ها لایه های جلبک آکواریوم قهوه ای را تشکیل می دهند که به طور کلاسیک پس از حدود یک تا سه هفته در یک آکواریوم تازه راه اندازی شده ظاهر می شوند.
این جلبک ها تمام سطوح مخزن مانند زیرلایه، تجهیزات فنی، برگ های گیاه و دکوراسیون را می پوشانند. آنها می توانند پوشش های قهوه ای بسیار سرسختی را روی شیشه آکواریوم با نور کم ایجاد کنند. به دیاتوم ها، باسیلاریوفیتا نیز گفته می شود.
جلبک های رشته ای سبز
رایج ترین جلبک آکواریوم آب شیرین، جلبک های رشته ای سبز هستند که در طول های مختلفی رشد می کند و عادات رشد آنها تا حدودی متفاوت است. به طور معمول، این جلبک ها از رشته های سبز بلندی تشکیل شده اند که نسبتاً نرم و شل به نظر می رسند.
اگر سعی کنید تافت را جدا کنید، برخی از آنها خراب می شوند. این جلبک ها به گونه های مختلف تعلق دارند. جانوران طبیعی مانند میگوی آمانو، عاشق خوردن این نوع جلبک هستند. جلبک های رشتهای به بستر نمیچسبند و خود را با اندام های نگهدارنده محکم می کنند، اما بالشتک های نسبتاً پرپشتی را تشکیل میدهند. این جلبک آکواریوم در یک جریان قوی و رشتههای منفرد در آب شناور میشوند و در تزئینات یا گیاهان گیر میافتند، به این ترتیب در محیط، پخش می شوند.
آب سبز
جلبک آب سبز، توسط جلبک های ریز و شناور آزاد ایجاد می شود که لکه سبزی به آب اضافه می کند، اما روی سطوح سخت نمی نشیند. معمولاً آنها متعلق به جنس کلرلا هستند. در عرض چند روز، این جلبک آکواریوم می تواند دید زیر آب را به طور قابل توجهی مهار کند.
این جلبک های سبز معمولاً در جنسهای Chlorella، Ankistrodesmus و Scenedesmus هستند، با این حال، جلبکهای شناور بیشتری از گروههای دیگر نیز وجود دارند. در آب های طبیعی، جلبک های شناور، بخشی از فیتوپلانکتون هستند، آنها غذای مهمی برای حیوانات فیلتردار مانند دافنیا، صدفها و میگوی میسید می باشند.
گاهی اوقات، ایجاد جلبک آکواریوم آب سبز، در نتیجه تغییر رنگ آب به رنگ سفید است. این جلبک ها آزادانه در آب شناور هستند و روی سطوحی مانند شیشه، تزئینات یا تجهیزات موجود در مخزن نمی نشینند.
جلبک قرمز
جلبک های قرمز (Rhodophyceae) در آکواریوم های آب شیرین معمولاً متعلق به جلبک های بسیار پراکنده استغورن و ریش سیاه (BBA) می باشند. رنگ آنها به طور طبیعی قرمز نیست و رنگی مایل به خاکستری دارند. با این حال، وقتی آنها را در الکل فرو کنید، قرمز می شوند. این آزمایش تشخیص جلبک قرمز را بسیار آسان می کند.
جلبک Staghorn
جلبک آکواریوم Staghorn معمولاً روی تجهیزات، تزئینات و روی رگه های گیاهان آبزی با سرعت رشد می کند. این جلبک آکواریوم، به بستر خود کاملاً محکم می چسبند، معمولاً رنگ تیره و عادت رشدی شبیه سیم یا مو دارد. گاهی اوقات آنها مانند شاخ گوزن به نظر می رسند، از این رو نام آن را Staghorn می نامند.
فیلم های جلبکی
فیلم های جلبکی، مانند یک فرش رشد می کنند و برگ های آنها، شیشه، زیرلایه، تجهیزات و فضای سخت را میپوشاند. بسیاری از انواع جلبک آکواریوم، این کار را انجام می دهند.
جلبک لکه سبز (GSA)
جلبک های لکه سبز که گونه هایی از خانواده Coleochaete هستند، جلبک های سبز رنگ و لکه مانندی دارند که معمولاً روی شیشه آکواریوم و گاهی اوقات روی تزئینات و روی برگ های گیاهان آبزی رشد می کنند. آنها اغلب در مخازن با نور شدید یافت می شوند. این پوسته های جلبکی، به سختی از شیشه جدا می شوند. در خصوص کسب اطلاعاتی جامع با کارشناسان ما مشورت نمایید.
جلبک سبز (GDA)
جلبک آکواریوم سبز GDA ، شبیه سایر لایههای جلبکی سخت هستند، با این حال، اگر آنها را لمس کنید تا حدودی باریکتر بوده و میتوانند به راحتی با پاک کردن یا حرکت آب پاک شوند. اگر سعی کنید آنها را به صورت دستی حذف کنید، گرد و غبار سبزی در آب خواهید داشت که پس از چند ساعت ته نشین می شود و لایه های جدیدی را تشکیل می دهد.
پوشش های جلبک سبز معمولی که روی تمام سطوح مخزن تشکیل می شوند تقریباً بیضرر هستند. برخلاف جلبک های نقطه ای، عادت رشد آنها گسترده تر است. این نوع از جلبک آکواریوم، کم و بیش محکم به سطح می چسبند، برخی از آنها را می توان به صورت دستی جدا کرد.
جلبک های شناور آزاد
این جلبک ها در آب شناور هستند. آنها می توانند ابری قابل توجه ایجاد کنند. با این حال، باید توجه داشت که آب کدر نیز ممکن است به دلیل رشد باکتری ایجاد شود. درست مانند آب سبز، رشد باکتری می تواند آب آکواریوم را تا حد زیادی کدر کند. با این حال، آب سبز رنگ نیست، بلکه به رنگ خاکستری روشن است. این پدیده به دلیل هجوم جلبک آکواریوم نمی باشد. بلکه به دلیل رشد قوی باکتری است.
جلبک کرکی
این جلبک های سبز روشن، بالشتک های بسیار نرم و پنبه ای را تشکیل می دهند. آنها می توانند تا حدود 4 سانتی متر رشد کنند. چندین گونه جلبک، با این عادت رشد وجود دارد. جلبک خوارانی مانند میگوی آمانو آنها را می خورند.
جلبک سبز فاز
این جلبک های سبز به شکل رشته های کوتاه منفرد به عنوان جلبک آکواریوم و عمدتاً روی برگ های گیاهان آبزی یا روی تزئین رشد میکنند. اگر رژیم کود دهی خود را بهینه کنید، این جلبک به راحتی قابل کنترل است. برای اطلاعات بیشتر در مورد این جلبک آکواریوم، می توانید با کارشناسان ما در ارتباط باشید.
جلبک موی سبز
جلبک های مو، پوشش های متراکمی را روی گیاهان و فضای سخت ایجاد می کنند و می توانند خیلی سریع تشکیل شوند. بسته به گونه و رشته ها به طول های مختلف رشد می کنند. جلبک های مو به سختی به صورت مکانیکی حذف می شوند، زیرا پایه خود را بسیار محکم به زیرلایه می چسبانند. اغلب این جلبک ها متعلق به جنس Oedogonium هستند.
جلبک آکواریوم کلادوفورا
این جلبک آکواریوم، یکی از زشت ترین جلبک های سبز متعلق به جنس Cladophora (جلبک های مشبک) است. تشخیص آن آسان است، زیرا به طور مشهود شاخه می شود که منجر به یک عادت رشد بوته ای خواهد شد. نسبت به سایر جلبک های رشته ای، سخت تر است و به اندازه سایر گونه های جلبک، منبع غذایی جذابی برای جلبک خواران نیست.
علت بوجود آمدن جلبک آکواریوم
با معرفی انواع جلبک آکواریوم، کاملاً واضح است که آن ها بخشی از هر آکواریوم را تشکیل می دهند. با وجود مراقبت های ویژه، هیچ آکواریومی بدون جلبک وجود ندارد. البته مخازنی وجود دارند که رشد جلبکی آشکاری ندارند، با این حال، نمیتوانیم کوچکترین جلبک های میکروسکوپی را ببینیم. زیرا بیشتر آنها تک سلولی هستند که بیشتر در بیوفیلمها وجود دارند.
بیوفیلم ها در تمام سطوح آکواریوم تشکیل می شوند و علاوه بر جلبک آکواریوم، میکروارگانیسم های مختلفی نیز در آنها وجود دارد. آنها چیزی نیستند که نیاز به حذف داشته باشند، برعکس، بیوفیلم ها برای تعادل بیولوژیکی یک مخزن بسیار مهم هستند. علاوه بر این، بسیاری از ساکنان آکواریوم، از بیوفیلم تغذیه می کنند که برای آنها غذای عالی است.
در طول مراحل چرخه یک مخزن، زمانی که سیستم بیولوژیکی هنوز در حال یافتن ثبات خود است، حضور یک جمعیت جلبک خاص کاملاً طبیعی است. دیاتوم ها در طی چند روز تا چند هفته اول تشکیل می شوند و پس از آن به جای آنها انواع جلبک آکواریوم سبز تشکیل می شوند. با این حال، در دراز مدت، داشتن یک آکواریوم بدون جلبک های قابل مشاهده، امکان پذیر است و این حتی برای آکواریوم داران تازه کار واقع بینانه خواهد بود.
روش های پیشگیری از ایجاد جلبک
همانطور که قبلاً نیز در خصوص جلبک آکواریوم اشاره شد، به خصوص در چند هفته اول زندگی یک آکواریوم، تشکیل جلبک بسیار محتمل است. اغلب، تعادل اکولوژیکی هنوز در چنین مخزنی برقرار نشده است. در این مورد، باید تا زمانی که سیستم متعادل شود صبور باشید.
رابطه جلبک ها با گیاهان آبزی نیز در ابتدا هنوز متعادل نیست. رشد قوی تر گیاه، به ضرر جلبکها، آن را به سمت گیاهان سوق میدهد. به همین دلیل، راه اندازی آکواریوم با جمعیت گیاهی خوب و استفاده از گیاهان ساقه با رشد سریع، در پیشگیری از ایجاد جلبک آکواریوم، بسیار مهم است.
تا زمانی که مخزن تعادل بیولوژیکی خود را پیدا نکند، توصیه می شود جلبک ها را با اقدامات خاص برای هر نوع، کنترل کنید. اول از همه، استفاده از تعداد کافی جلبک خوار توصیه می شود. کارآمدترین آلگیو خوارها میگوی آمانو و نریت ها از جنس های ویتینا، نریتینا و کلیتون هستند.
اما چرا جلبک ها در آکواریومی که مدت هاست سرپا بوده تشکیل می شوند؟ در یک مخزن کاشته شده، این ممکن است به دلیل عدم تعادل تغذیه رخ دهد. در این موارد، انواع جلبک آکواریوم، شرایط بسیار مطلوبی پیدا می کنند که از آن برای رشد قابل مشاهده استفاده می نمایند.
این نکته را باید اشاره کنیم که مواد مغذی شامل پارامترهای چهار گروه اساسی عناصر از جمله نور، CO2، ریز مغذی ها و لقاح درشت مغذی ها هستند. در زمانهای گذشته، مردم فکر میکردند که مواد مغذی منفرد مانند فسفر یا نیتروژن مسئول رشد جلبک هستند، با این حال، این نظریه در خصوص تغذیه جلبک آکواریوم اشتباه است.
اقدامات لازم برای مقابله با جلبک های آکواریوم
در آکواریوم می توانید نیتروژن را به شکل نیترات و فسفر را به شکل فسفات پیدا کرده و اندازه گیری کنید. اگرچه این مواد مغذی برای رشد گیاه بسیار مهم هستند. اما در صورتی که کمبود داشته باشند، آنها به خوبی رشد نمی کنند و نمی توانند با جلبک ها رقابت کنند. بنابراین کمبود نیترات یا فسفات مانع از جلبک نمی شود، اما در واقع می تواند علت رشد جلبک آکواریوم باشد.
گیاهان آکواریومی باید با طیف کاملی از مواد مغذی با رژیم کوددهی مناسب تامین شوند که از اهمیت بالایی برخوردار است. البته، عرضه مواد مغذی نه تنها باید متعادل باشد، بلکه باید با شرایط تطبیق داده شود. به عنوان مثال، گیاهان در مرحله چرخهای مخزن، به سطوح بالایی از ریز مغذی ها که شامل آهن و عناصر کمیاب است، نیاز ندارند.
در خصوص جلبک آکواریوم، این درست همانند زمانی است که توده گیاه بزرگ تر میشود. بنابراین در هفته های اول زندگی یک آکواریوم باید رژیم کود و ساعات روشنایی خود را با شرایط تطبیق دهید. برای زمان چرخه در یک آبنما یا مخزن ایجاد شده جدید، موارد زیر را توصیه می کنیم که بایستی قابل اندازه گیری با آزمایش دائمی با معرف آزمایشی باشد:
- مقدار CO2 حدود 20-30 میلی گرم در لیتر
- 10 تا 25 میلی گرم در لیتر نیترات (NO3)
- 5 تا 10 میلی گرم در لیتر پتاسیم (K)
- 1 میلی گرم در لیتر فسفات (PO4)
- 1/3 مقدار کود آهن توصیه شده توسط سازنده
- بیش از 10 میلی گرم در لیتر منیزیم (Mg)
روش نابودی جلبک ها
برای حذف و نابودی جلبک آکواریوم در انواع مختلف، راهکارهای مناسبی وجود دارد که می تواند محیط آکواریوم و مخازن بزرگ نگهداری از آبزیان را تمیز نماید. برای این کار، لازم است در ابتدا فقط 6 ساعت چراغ ها را روشن کنید.
هنگامی که سیستم بیولوژیکی در مخزن، ثابت و بدون مشکل کار می کند، ممکن است زمان روشنایی روزانه را نیم ساعت در هفته افزایش دهید. این در حالی است که در نور متوسط تا قوی، مدت زمان روشنایی روزانه 8 تا 10 ساعت را هدف قرار داده و در نور شدیدتر، فاز طولانی تر 10 تا 12 ساعت را برای جلبک آکواریوم در نظر بگیرید.
ابزارهای مناسبی همچون ماشین حساب نور، می توانید دریابید که سیستم روشنایی شما در کدام دسته کم، متوسط و یا قوی قرار دارد. هنگامی که گیاهان آکواریوم شروع به رشد می کنند، نیاز به مواد مغذی آنها افزایش می یابد، بنابراین شما باید مواد مغذی خود را با نیازهای رشد آنها تطبیق دهید. میتوانید اطلاعات دقیقتری را در این خصوص از کارشناسان ما دریافت کنید.
اغلب عدم تعادل های تغذیه ای و در پی آنها، افزایش رشد جلبک آکواریوم، به دلیل کمتر شدن تعمیر و نگهداری مخزن ایجاد می شود. به عنوان مثال اگر تعویض منظم آب در نظر گرفته نشود، می توان شاهد ظهور بیش از حد انواع جلبک ها بود.
تغییر منظم و ایده آل هفتگی حدود 50 درصد آب، برای توسعه کلی یک آکواریوم حیاتی است و می تواند از ایجاد جلبک جلوگیری کند. علاوه بر افزودن آب شیرین و عاری از آلودگی، با تغییر آب، مواد ناخواسته را حذف کرده و از تجمع برخی عناصر در آب جلوگیری می کنید.
دیگر راهکارهای حذف جلبک ها
تغییر 50 درصدی آب، مواد مغذی را برای گیاهان شما در سطح مناسبی نگه می دارد. از پیک مواد مغذی جلوگیری می کند و حتی ممکن است بتوانید بدون آزمایش هفتگی آب، نظارت مناسبی را با پارامترهای خود، در خصوص جلبک آکواریوم انجام دهید.
با این حال، ممکن است موقعیت های دیگری نیز مانند لقاح نامرتب وجود داشته باشد که باعث عدم تعادل تغذیه ای شوند. لامپ هایی که خیلی قوی هستند یا برای مدت طولانی روشن می مانند، بطری CO2 که خالی مانده است یا حتی تغییر در محیط، مانند نورهای مختلف یا جابجایی می تواند در ایجاد این وضعیت و رشد جلبک آکواریوم موثر باشد.
حتی نوسانات دمایی فصلی نیز می تواند عامل چنین تغییری باشد. اگر متوجه افزایش ناگهانی جلبک شدید، ابتدا باید آنها را به درستی شناسایی نمایید و سپس اقدامات متقابل مناسب را انجام دهید. علاوه بر این، باید سعی کنید در وهله اول علت آلودگی را پیدا کنید و راه حلی برای آن بیابید. در این خصوص، راهنمایی های لازم را از کارشناسان ما بخواهید.
دیدگاه خود را بنویسید