جلبک آکواریوم به عنوان یک گیاه آبزی، از مواد مغذی شیمیایی در این محیط و نور خورشید تغذیه می کند و زمانی که مقدار آن از مقادیر کم فراتر رود، به صورت مرئی در می آید و می توان آن را به شکل جلبک آکواریوم مشاهده نمود. زمانی که جلبک در مقادیر کم وجود داشته باشد، به صورت نامرئی است و تمام مخازن و آکواریوم ها، دارای مقادیر کم جلبک می باشند. جلبک های آکواریوم، زمانی که تجمع پیدا کنند و به مقدار زیاد رشد داشته باشند، آنگاه تمام محیط شیشه و آب را می پوشانند و در این زمان احساس بسیار ناخوشایندی به دارنده آکواریوم‌ها داده می شود.

 انواع جلبک

با وجود راهکارهایی که امروزه برای از بین بردن انواع جلبک های آکواریوم وجود دارد، خوشبختانه دیگر نیازی نیست که دائماً در حال نابودی و از بین بردن تمام این جلبک ها باشید. شما به عنوان دارنده آکواریوم‌، اگر کمی در رعایت نکات بهداشتی نگهداری آکواریوم کوشا باشید، برای هر نوع آکواریوم با هر آب و هر شرایطی، خواهید توانست که از رشد مقادیر بالای جلبک جلوگیری نمایید. جلبک هایی مانند جلبک شاخ گوزنی و جلبک نقطه ای سبز و جلبک مویی قهوه ای و جلبک غبار سبز و جلبک رشته ای شاخه دار، از جمله جلبک های آکواریوم اند که در ادامه جزئیات بیشتری در این باره شرح خواهیم داد.

جلبک شاخ گوزنی

بزرگترین دشمن تمام دارندگان آکواریوم و تانک های گیاهی، جلبک های آکواریوم هستند که مزاحمت بزرگی را برای این افراد به دنبال داشته اند. بنابراین چگونگی و نحوه جلوگیری از تولید جلبک های آکواریوم، از نحوه از بین بردن این گیاهان، اهمیت بسیار بیشتری پیدا کرده است و لازم است که پیش از بروز این مشکل از آن جلوگیری نمود. جلبک آکواریوم همانند دیگر گیاهان به مواد مغذی و نور خورشید برای رشد نیاز دارد و اگر قصد داریم این گیاهان را از بین ببریم، باید از فراهم نمودن این شرایط اجتناب بورزیم.

جلبک شاخ گوزنی، گروهی از جلبک های قرمز است که روند رشد این گیاه، شبیه شاخ گوزن است و به راحتی از طریق شکل آن می توان آن را شناسایی نمود. جلبک شاخ گوزنی با رنگ خاکستری و طوسی تیره دیده می شود و دارای سایه هایی به این رنگ است، اما اگر مقدار کمی از این جلبک را درون الکل بگذارید، آنگاه خواهید دید که این گیاه به رنگ قرمز در می آید. برای جلوگیری از رشد این گیاه توصیه می کنیم که هر هفته یک بار بین ۳۰ الی ۵۰ درصد از محتوی آب داخل آکواریوم را تخلیه نمایید. با این کار از انباشته شدن محتویات داخل آب و مواد غذایی در دسترس گیاه و رشد این نوع جلبک نیز جلوگیری کرده اید.

محصولاتی مانند seachem excelبرای از بین بردن جلبک شاخ گوزن، محصول بسیار کاربردی شناخته شده است. زمانی که این محصول را استفاده کنید، می توانید شاهد تغییر رنگ این نوع جلبک از رنگ طوسی به رنگ صورتی و سفید باشید. این یعنی جلبک ها دیگر از بین رفته اند و شما می توانید آنها را از آکواریوم خارج کنید. نحوه استفاده از این محصول نیز به این شکل است که شما باید مستقیماً با کمک یک سرنگ این محصول را بر روی تمام جلبک ها تزریق کنید. علاوه بر این محصول استفاده از هیدروژن پراکساید یا آب اکسیژنه نیز یکی دیگر از گزینه های پیشنهادی است.

جلبک نقطه ای سبز

جلبک نقطه ای سبز به شکل دایره هایی با اندازه های مختلف و رنگ سبز است که بر روی برگ گیاهان دیگر مانند آنوبیاس ها رشد پیدا می کند. اگر شما شاهد رشد این نوع جلبک ها بوده باشید، می دانید که جدا کردن این نوع جلبک ها از روی آنوبیاس ها بسیار سخت است. اگر شما این جلبک ها را از آکواریوم جدا نکنید، به مرور متوجه تیره تر شدن محیط آکواریوم خواهید شد. در آکواریوم هایی که تزریق کود مایع صورت می گیرد، کمبود موادی چون فسفات، باعث رشد و به وجود آمدن این نوع جلبک ها می شود. در نهایت اگر نورهایی با طیف سبز در محیط آکواریوم به کار ببرید، رشد این نوع جلبک آکواریوم شدت پیدا خواهد کرد.

برای از بین بردن این نوع جلبک باید ابتدا شرایط را در نظر بگیرید و به دنبال علت به وجود آمدن این نوع جلبک باشید. اگر به خاطر استفاده از کودهای مایع، این نوع جلبک به وجود آمده بود، آنگاه باید میزان کربن دی اکسید و مونو پتاسیم فسفات را درون آب آکواریوم کنترل نمایید و با چک کردن میزان این دو ماده، به دنبال رفع میزان اضافی این مواد باشید. بعد از آن می توانید از کود های مولتی استفاده کنید تا این نوع جلبک ها از بین بروند و آنگاه بتوانید این نوع جلبک آکواریوم را از دیگر عناصر درون آکواریوم جدا کنید.

جلبک مویی قهوه ای

جلبک مویی قهوه ای، دارای بافتی بسیار نرم است و به صورت توده ای، شاهد رشد این نوع جلبک در لابه لای بستر رشد دیگر گیاهان هستیم. طول این نوع جلبک گاهی به ۲۰ سانتی متر نیز رسیده و ممکن است در صورتی که کنترلی روی رشد آن وجود نداشته باشد، حتی در شرایط خوب آب، به شدت رشد پیدا کند. از عوامل اصلی به وجود آمدن این نوع جلبک آکواریوم، می توان به نبود سیکل ازت در آب درون آکواریوم اشاره کنیم. با وجود آنکه این نوع جلبک می تواند منبع غذایی خوبی برای انواع میگو ها به شمار آید، اما نباید از وجود آن درون آکواریوم غافل شد.

جلبک غبار سبز

جلبک غبار سبز عموما بر روی شیشه تانک و آکواریوم رشد می کند و این چنین ظاهر بسیار تیره و غبار آلودی به شیشه می دهد. اگر از رشد این نوع جلبک آکواریوم غافل شوید، در نهایت دیگر قادر نخواهید بود به علت تیرگی بیش از حد شیشه، درون تانک و آکواریوم را مشاهده کنید. زمانی که کربن دی اکسید به کمترین غلظت خود برسد و مواد غذایی در دسترس گیاهان نیز بسیار کم باشد، شاهد به وجود آمدن این نوع جلبک خواهید بود. به هر حال می توان با شیشه پاک کن و دیگر مواد شوینده، این نوع جلبک را از روی شیشه حذف نمود، اما اگر عجله ای ندارید، می توانید به مدت سه هفته صبر کنید تا خود به خود این نوع جلبک از بین برود.

جلبک رشته ای شاخه دار

جلبک رشته ای شاخه دار، به شکل شاخ های گوزن می باشد و رنگ آن در طیف خاکستری و سبز دیده می شود و دارای لبه هایی به رنگ قرمز است. این نوع جلبک در اثر پایین آمدن غلظت کربن دی اکسید محلول در آب درون آکواریوم به وجود می آید. همچنین افزایش تغذیه ماهی ها و انباشته شدن فضولات این جانوران و نقص فیلتر آب و در نتیجه افزایش تراکم آلودگی درون آب آکواریوم، اساسی ترین علت رشد این نوع گیاه می باشد. برای از بین بردن این نوع جلبک آکواریوم باید تراکم و غلظت کربن دی اکسید حل شده در آب را بالا ببریم و فیلتراسیون جریان آب را به بهترین شکل انجام دهیم. همچنین مقدار تغذیه جانوران و ماهی های درون آکواریوم باید کمتر شود تا میزان فضولات آنها کنترل گردد.

علت بوجود آمدن جلبک

از جمله دلایل به وجود آمدن جلبک آکواریوم می‌ توان به افزایش تابش نور مانند نور خورشید یا هرگونه لامپ های دیگر به درون تانک و یا آکواریوم اشاره‌ نمود‌. وجود لامپ های داخلی، بیشترین تاثیر را بر روی به وجود آمدن جلبک های آکواریوم خواهند گذاشت و باید این لامپ ها به اندازه، درون تانک و آکواریوم به کار رود. افزایش میزان غذای ماهی ها و ورود فضولات این جانوران به کف تانک، علت دیگر رشد و به وجود آمدن جلبک ها می باشد. همچنین گفته شده است که وجود ماهی های کف خوار، برای از بین بردن این نوع جلبک ها بسیار مناسب است و اگر این ماهی ها درون آکواریوم وجود نداشته باشند، باقی مانده تمام غذا ماهی ها درون آب انباشته می شود و خود به به وجود آمدن جلبک آکواریوم سرعت می بخشد.

روش های پیشگیری از ایجاد جلبک

امروزه راه های مختلفی برای از بین بردن جلبک آکواریوم وجود دارد، اما وظیفه اصلی دارندگان آکواریوم این است که از به وجود آمدن این نوع جلبک ها جلوگیری نمایند. دانستن تمام نکات بهداشتی نگهداری از ماهی های درون آکواریوم، می تواند در این راه به شما کمک بزرگی کند. از همین رو توصیه می کنیم که این مطلب را با دقت بیشتری مطالعه کنید و مطمئن شوید که تمام نکات بهداشتی نگهداری از آکواریوم را رعایت کرده اید و مشکلی از این نظر وجود ندارد.

کاهش نور از جمله راه‌ های بسیار کاربردی، برای جلوگیری از به وجود آمدن جلبک آکواریوم می باشد. برای مثال می توانید آکواریوم را در برابر نور مستقیم خورشید نگذارید و لامپ ها و چراغ هایی که دارای طیف نور سبز می باشند را درون آکواریوم به کار نبرید. استفاده از نور مصنوعی بیش از ۸ ساعت در روز، عامل اصلی به وجود آمدن جلبک ها درون آکواریوم می باشد. به همین خاطر باید از یک تایمر برای به کار بردن چراغ ها و لامپ ها درون آکواریوم استفاده کنید.

شاید شما نیز شنیده باشید که باید به ماهی های درون آکواریوم غذای زیادی بدهید تا عمر ماهی ها طولانی شود اما ندانید که این عادت نادرستی است. این عادت به غلط در میان دارندگان آکواریوم و ماهی آب شور رواج پیدا کرده است و درست این است که باید شما میزان غذا ماهی ها را کمتر کنید. غذا دادن بیش از حد به ماهی ها، باعث افزایش فسفات درون آب آکواریوم می شود و افزایش فسفات، خود دلیل اصلی به وجود آمدن جلبک آکواریوم آب شور است. از این رو توصیه می کنیم که غذاهای استفاده نشده را از درون آب به سرعت خارج کنید تا از انباشته شدن این غذاها درون آب جلوگیری کنید.

مهم ترین راه برای پیشگیری از به وجود آمدن جلبک آکواریوم ایجاد تغییرات منظم درون آب آکواریوم می باشد. هر هفته یک بار باید ۱۰ الی ۱۵ درصد محتوی آب آکواریوم را تغییر دهید تا این چنین مواد مغذی درون آب کمتر شود. نیترات انباشته شده درون آب آکواریوم، یکی از موادی است که باعث به وجود آمدن جلبک درون آکواریوم می شود و یکی از کود های مهم و اصلی برای رشد جلبک ها به شمار می رود. همچنین آب به کار رفته درون آکواریوم باید از نظر محتویات آن چک شود و تمام محتوی آب در دسترس گیاهان و ماهی های آکواریوم باید از تمام ابعاد بررسی گردد.

روش نابودی جلبک ها

امروزه برای از بین بردن و نابودی جلبک آکواریوم راه‌ های متعددی در دسترس قرار گرفته است که با کمک این راه ها می توانیم به از بین بردن جلبک ها و تمیز کردن سطح درون آکواریوم بپردازیم. از جمله این روش ها می توان به استفاده از کلر اشاره کنیم. زمانی که آب درون آکواریوم سبز رنگ دیده می شود، نشان دهنده رشد جلبک آکواریوم درون آب است که با کمک استفاده از کلر می توانیم شوک بزرگی به این جلبک ها بدهیم و آب درون آکواریوم را ضد عفونی کنیم. هرچه میزان رشد جلبک های آکواریوم بیشتر باشد، آنگاه به شوک بزرگتری برای از بین بردن جلبک ها نیاز داریم.

با کمک برس می توان کف و دیواره های آکواریوم را از هرگونه وجود جلبک پاکیزه ساخت و تا حد امکان از رشد جلبک ها درون تانک و آکواریوم جلوگیری نمود. یکی دیگر از روش های از بین بردن جلبک آکواریوم تنظیم ph آب می باشد. با کمک این روش می‌ توان علاوه بر از بین بردن جلبک ها، از رشد دیگر جلبک های درون آب جلوگیری نمود. بعد از وارد کردن شوک به درون آکواریوم و اضافه کردن میزان مناسب کلر به آب، استفاده از برس در ترکیب با این روش، ایده آل ترین راه برای از بین بردن جلبک آکواریوم معرفی شده است.

نتیجه گیری

برای تمامی دارندگان آکواریوم، رشد و به وجود آمدن جلبک آکواریوم امر اجتناب‌ ناپذیری به شمار می‌ رود. به همین خاطر است که امروزه بسیاری از افراد به دنبال راهی برای از بین بردن این مشکل اند. در این مطلب راجع به علت بروز این مشکل صحبت کردیم و راهکارهایی برای پیشگیری از به وجود آمدن جلبک آکواریوم و از بین بردن این نوع گیاه ارائه نمودیم. با مطالعه این مطلب امیدواریم دیگر شاهد بروز مشکلات مشابه نباشید و بتوانید تمام نکات بهداشتی آکواریوم خود را رعایت کنید.


منابع: aquariumcoop , fishlab , thesprucepets